Bill Gates voorspelt dat kunstmatige intelligentie binnen tien jaar veel traditionele taken zal overnemen, van geneeskunde tot onderwijs. Hoe zit dat met Robin, mijn AI-tool voor klanten? Maak ik mezelf als trainer hiermee ook overbodig?
Een AI-tool die de trainer vervangt?
Robin helpt leidinggevenden en medewerkers om onder meer hun interpersoonlijke vaardigheden te ontwikkelen met levensechte gespreksimulaties. Tijdens deze simulaties geeft de tool directe feedback op structuur, empathie en probleemoplossing. Zo worden gebruikers uitgedaagd om hun vaardigheden te verfijnen.
Een wereld zonder mensen?
Bill Gates voorspelt dat kunstmatige intelligentie (AI) binnen tien jaar veel traditionele taken zal overnemen, van geneeskunde tot onderwijs (New York Post, 27 maart 2025). Hij sprak zelfs over een toekomst waarin mensen “voor de meeste dingen” niet meer nodig zullen zijn.
Deze voorspelling roept uiteenlopende reacties op. Sommigen zien het als een logische technologische vooruitgang die hoogwaardige kennis en zorg toegankelijker maakt. Anderen vrezen juist de ontwrichtende effecten op de arbeidsmarkt en de mogelijke afname van menselijke interactie, juist in vakgebieden die om empathie en nuance vragen.
Een AI-tool die de trainer aanvult?
Robin (Realistische Oefen Buddy voor INterpersoonlijke skills) is niet bedoeld als vervanging van menselijke interactie, maar een hulpmiddel om die interactie te versterken. Ik geloof in een hybride aanpak waarin AI taken ondersteunt, terwijl de mens de regie behoudt.
Robin biedt bijvoorbeeld:
- Realistische Gespreksimulaties: Leidinggevenden en medewerkers oefenen met uitdagende situaties, zoals weerstand, conflicten of het geven van positieve feedback.
- Real-Time Feedback: Gebruikers krijgen direct inzicht in hun aanpak, toon en empathie.
- Persoonlijke Leerlijnen: Door adaptieve scenario’s en moeilijkheidsgraden kunnen gebruikers zich stapsgewijs ontwikkelen.
- Aanpasbare Tone of Voice: Van direct en confronterend tot empathisch en verkennend.
De tool bereidt gebruikers voor op gesprekken die helaas te vaak beladen zijn met emoties en weerstand. Robin helpt om vaardigheden aan te scherpen.
De tool werkt nog beter dan verwacht. Er zijn medewerkers die eigenlijk nooit een fatsoenlijk gesprek met hun leidinggevende hebben over hun ontwikkeling, hun welbevinden en hun prestaties. Robin is zelfs in staat om met deze medewerkers deze onderwerpen te bespreken en hen kritisch te bevragen als een coachende leidinggevende. Het zou pijnlijk zijn dat sommige medewerkers alleen via Robin gesprekken voeren over hun ontwikkeling en welzijn. Toch biedt het een waardevolle tussenstap in situaties waar menselijke begeleiding ontbreekt.
Een nieuwe rol voor de trainer
Als Bill Gates gelijk heeft, verandert de rol van trainers in sociale vaardigheden. Geen klassieke lesgevers meer, maar facilitators van leerprocessen die gericht zijn op interactie en reflectie.
De kracht van Robin zit in het oefenen, het verfijnen van vaardigheden en het leren herkennen van nuances in gesprekken. Dat oefenen versterkt de vaardigheden, maar is vooral ook een hele praktische voorbereiding op gesprekken. Het werkt als een coach die aanzet tot reflectie en kan een gespreksverslag maken en feedback daarop geven. De trainer wordt niet overbodig, maar krijgt een andere rol als facilitator van interactie en verdieping, waarbij AI vooral de voorbereidende en repetitieve taken ondersteunt.
Maak ik mezelf overbodig?
Robin maakt mij als trainer niet overbodig, maar vraagt wel om een andere invulling van mijn rol. Waar AI taken automatiseert en gesprekken voorbereidt, blijft de menselijke factor onmisbaar in de vertaalslag naar de praktijk. Robin zorgt ervoor dat leidinggevenden en medewerkers beter voorbereid zijn, zodat de tijd met een trainer effectiever benut kan worden.
Trainers worden daardoor meer begeleiders van leerprocessen, facilitators van interactie en reflectie. De echte winst ligt in de combinatie van AI en menselijke begeleiding: Robin neemt repetitieve en voorbereidende taken over, zodat er ruimte ontstaat om dieper in te gaan op persoonlijke ontwikkeling en complexe gesprekken. De duur van trainingsinterventies kan korter worden omdat de voorbereidende taken door Robin worden overgenomen. Daardoor blijft er meer tijd over voor verdieping en maatwerk tijdens persoonlijke begeleiding.
Dus nee, ik maak mezelf niet overbodig met Robin. Integendeel, ik creëer juist de mogelijkheid om mijn vak als trainer opnieuw vorm te geven en daarmee meer waarde toe te voegen op de momenten die er écht toe doen.
Laat een bericht achter