Artikelen

Probleem: Beloning staat los van de beoordeling

De tekortkomingen van beoordelingsgesprekken worden in de pers breed uitgemeten. Voldoende reden om ze af te schaffen, zo lijkt het. Maar wat zijn de tekortkomingen eigenlijk, hoe worden ze veroorzaakt en is er nog wat aan te doen? Prof. Dr. John Sullivan, van de State University of California heeft de top 50 problemen van beoordelen in een lijst gezet. De rest van dit jaar zal Jan Jacob de Groot iedere week er één behandelen.

Deze zondag gaat het over probleem 6 van Prof. Sullivan: Beloning staat los van de beoordeling (Disconnected from rewards).

Prof. Sullivan schrijft dat beloningsbeslissingen veelal los staan van de beoordeling en dat daardoor de beoordelingscyclus weinig serieus wordt genomen.

Zolang beoordelingen nog te weinig zeggen over de mate waarin medewerkers echt functioneren of zich ontwikkelen is het misschien juist goed dat de beloning los staat van de beoordeling. Omgekeerd is het ergerlijk dat slecht functionerende medewerkers vaak toch hun periodiek krijgen.

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar (prestatie)beloning en motivatie. Het bevestigt mij in het idee dat het nog helemaal niet zo verkeerd is dat beloningsbeslissingen veelal los staan van de beoordeling. Door een verkeerde relatie te leggen raak je nog verder van je doel af. Beloningen die gebaseerd zijn op triviale beoordelingen zijn eerder demotiverend dan motiverend.

 

(Volgende week probleem 7:  Beoordelingen staan los van andere HR instrumenten)

About the author