Artikelen, Blogs met video, Gesprekstechniek

“Wij zien jou in een neerwaartse spiraal, ook met je persoonlijkheid”.

In de documentaire Garage 2.0 zie je geen rollenspelen, maar echte functioneringsgesprekken. In deze aflevering zie je het gesprek met Gerda, een medewerkster die in een neerwaartse spiraal zit.

Over Garage 2.0

Gert is de ambitieuze directeur van een autobedrijf in Vianen die ver op z’n troepen vooruit loopt en met tomeloze energie zijn werknemers aanspoort om de allerbeste te zijn. Maar lukt het hem uiteindelijk om van de werknemer 1.0 een werknemer 2.0 te maken en hoe ondergaat het personeel die toenemende druk ? Hierover is de documentaire Garage 2.0 gemaakt.  De Wereld Draait Door noemt het een kruising tussen het beste uit The Office en Jiskefet.

DWDD Vrijdag 29 januari 2016 (fragmenten)

Ik kan iedereen Garage 2.0 (IDFA 2016 en genomineerd voor een Gouden Kalf) aanbevelen. Het is grappig, soms verbijsterend en echt. Het is verplichte kost voor een HR-medewerker. Ik kan iedereen Garage 2.0 (IDFA 2016 en genomineerd voor een Gouden Kalf) aanbevelen. Het is grappig, soms verbijsterend en echt. Het is verplichte kost voor een HR-medewerker.Garage 2.0 poster

In het blog van vorige maand kon je meekijken bij een functioneringsgesprek tussen baas Gert en monteur Wouter.

 

De fragmenten met Gerda.

Gert laat zich hier van de gevoelige en luisterende kant zien. Dat gaat hem goed af.  Op basis van dit fragment  heb ik de volgende tips voor Gert:

  • Begin niet met de vraag: “Hoe vind je zelf dat het gaat”?
  • Als je het gesprek met twee leidinggevenden voert, zorg dat beiden toegevoegde waarde hebben
  • Als je zoals in dit geval ziet dat het op emotioneel vlak niet lekker loopt met een medewerker bespreek het dan meteen en wacht niet tot het functioneringsgesprek. Ga niet psychologiseren, maar erken de emoties en voorkom uitspraken als …. Dat het misschien wel ergens goed voor was. Goed bedoeld, dat is voelbaar, maar is de medewerker er al aan toe om de positieve kant er van in te zien?

 

De gehele documentaire, een echte aanrader, kun je hier bekijken.

About the author