Je medewerker geeft als reactie op jouw feedback dat hij zijn afspraak niet is nagekomen “dat hij er gewoon niet aan toe gekomen is”. Volgens jou komt dat omdat hij veel privé zit te internetten.

Op de reactie van de medewerker die zegt:  “Sorry,  ik ben er niet aan toe gekomen” koos jij voor het vetgedrukte antwoord. Lees hieronder het commentaar daarop. Door op de andere antwoorden te klikken kun je lezen waarom die meer of minder effectief zijn.

a. Waarom heb je me dat niet eerder gezegd?

b. Hoe ga jij dit oplossen?

c. Vind je het dan wel belangrijk genoeg?

d. Er niet aan toe gekomen… maar je bent ook heel veel privé aan het internetten.

Je gaat dan jouw analyse meteen opleggen. De toon kan als snel verwijtend zijn. Dit zal waarschijnlijk ontkend worden, waarna het gesprek weer moeilijk op gang zal komen. Het gesprek  over oorzaken zal niet zo veel opleveren, omdat de medewerker gelet op zijn toon het helemaal niet als een probleem ervaart. Niet handig dus. Deze reactie kun je zien in de volgende video.

e. Waar ben je dan zo druk mee geweest?

f. Afgezien dat je er niet aan toe bent gekomen, zijn er nog andere oorzaken?

g. Misschien had ik je er eerder op moeten aanspreken.

h. Er niet aan toe gekomen?  Dat is een slap excuus !!!

 

De meer effectieve reactie.

Volgens het model  “Omgaan met reacties op een negatief oordeel”, reageert deze medewerker in het oranje vlak. Hij erkent dat hij de afspraak niet is nagekomen, maar ziet het niet als een probleem.   R&O-gesprekken training RuG PPT prnt

Een reactie die de gevolgen aangeeft van het niet nakomen van deze afspraak is meer op zijn plaats:  “Je bent er niet aan toegekomen,  zeg je, dat geeft mij het gevoel dat je het minder belangrijk vond. Ik zal je vertellen waarom ik deze afspraak wel belangrijk vind….dat is omdat….”.  Deze reactie kun je zien in de volgende video.

Wil je dit model nog eens laten uitleggen, kijk dan hier.